DIY Nachtlampje babykamer

Deze tante to be heeft haar handen uit de mouwen gestoken voor een persoonlijk kraamcadeau: een zelfgemaakt nachtlampje voor de babykamer. Dat moest natuurlijk een verrassing blijven. Inmiddels ben ik tante geworden van een gezond neefje en daarom deel ik graag hoe ik de wandlamp heb gemaakt. 

1 Ontwerpen

De aanstaande ouders hadden een (te schattig) bosdieren thema gekozen voor de babykamer. In mijn zoektocht naar een gestileerde vos, eekhoorn of ander bosdier kwam ik de ‘wandlamp Eekhoorn’ tegen van CRE8. De vorm van deze eekhoorn werd uitgangspunt voor mijn ontwerp. Ik maakte een schets, die ik vervolgens uitknipte en overtrok op een MDF plaat van 4mm dik.

2 zagen

Met een figuurzaag zaagde ik de eekhoorn uit de MDF plaat. Door de fijne structuur van het materiaal hoef je echt geen ervaren figuurzager te zijn voor een mooi resultaat. Heb je geen figuurzaag? Veel kringloopwinkels verkopen tweedehands houders voor een prikkie. Toen de belangrijkste vorm uitgezaagd was, heb ik op gevoel de andere onderdelen gezaagd met een houtzaag. Dat wil zeggen: 

  • Een achterplaatje waarmee de wandlamp aan de muur bevestigd kan worden. 
  • Het verbindingstuk waarmee de eekhoorn en de achterplaat aan elkaar bevestigd worden. Hiervoor gebruikte ik een dikker stuk (grenen)hout, daar had ik nog een restje van. Met dit stuk werd de afstand tussen de eekhoorn en de achterplaat bepaald, daarom hield ik de lamp die er tussen moest passen erbij.
3 boren en schuren

In de achterplaat boorde ik een gat waar een schroef makkelijk doorheen past. Daarboven boorde ik een kleiner gat, beide gaten liet ik op elkaar aansluiten. Klinkt ingewikkelder dan het is, de foto van de onderdelen geeft ongetwijfeld duidelijkheid. In het verbindingsstuk boorde ik ook een gat, waar het snoer doorheen past. Met fijn schuurpapier heb ik de vorm van de eekhoorn nog wat bijgewerkt en de boorgaten netjes afgewerkt. 

4 onderdelen bevestigen

De dikte van het verbindingsstuk maakt het eenvoudig om de onderdelen stevig te bevestigen. Hiervoor gebruikte ik een houtlijm en een tacker (of spijkers). Vervolgens klemde ik de onderdelen vast met lijmklemmen en liet ik de houtlijm goed drogen. Tussen de lijmklem en de lamp heb ik een restje MDF gedaan, omdat ik ronde afdrukken van de lijmklemmen wilde voorkomen. Achteraf bleek dat niet nodig te zijn. De lijmklemmen kocht ik nieuw in de lockdown, maar zijn ook vaak tweedehands te koop bij kringloopwinkels.

5 verven

Toen de lijm droog was, heb ik wandlamp eerst 2 lagen grondverf gegeven en toen met een hobbylak geverfd. Ik ging voor een effen ondergrond met wat schattige streepjes. Dat pakte toch niet helemaal uit zoals ik hoopte. Plan B: de kleuren mengen en blenden. Daar kun je trouwens heerlijk lang mee doorgaan totdat je zelf tevreden bent. En vergeet niet: de natuur is ook niet ‘perfect’. 

6 electra aansluiten

Vanzelfsprekend staat veiligheid voorop bij de aansluiting en het gebruik van de wandlamp. Uiteraard heb ik hier rekening mee gehouden, maar ik ben geen elektricien en kan hierover niet adviseren. Ik kan je wel een aantal praktische tips geven om rekening mee te houden:

  • Ik gebruikte een E14 fitting, omdat dit type fitting en de daarvoor geschikte lampen kleiner zijn een E27 fitting. Met een kleine lamp (E14) is de lamp mooi verborgen achter de eekhoorn. Hoe groter de lamp, hoe groter de eekhoorn en de afstand tot de muur. 
  • Het snoer dat ik gebruikte had al een stekker en schakelaar, dat maakt de montage makkelijker. Bekijk voordat je naar de bouwmarkt gaat ook even hoelang het snoer moet zijn en in welk type stopcontact de stekker moet passen. 
  • Tot slot: vergeet niet het snoer eerst door het gat in de wandlamp te halen voordat je de fitting aansluit, anders ben je nog een keer aan de beurt. Klinkt logisch, maar als je eenmaal bezig bent.. 
7 ophangen

Zoek een mooi (en veilig) plekje voor de wandlamp en hang ‘m lekker stevig op aan een schroef. Stekker in het stopcontact en dan lekker genieten van weer een geslaagd DIY project!

Heb je inspiratie gekregen om zelf aan de slag te gaan met een eekhoorn nachtlampje of een heel ander dier of vorm? Ik vind het altijd leuk om het resultaat te zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s